woensdag 3 oktober 2012

Dormicum

Ik heb al eerder het item 'Dormicum' aangehaald.

Het ziekenhuis gebruikt vaak 'Dormicum' om kinderen te doen ontspannen alvorens ze hen onder narcose brengen.

Bij Floran was de uitwerking achteraf steeds catastrofaal. Gillen, schoppen, pure blinde hysterie.

Sinds we de Dormicum van het menu gehaald hebben verloopt alles vlotjes en zonder complicaties.

Steeds meer hoor ik van ouders klachten van hysterische kinderen na de narcose. Telkens als ik hen aanraad Dormicum te laten vallen doen ze het aarzelend, maar achteraf bedanken ze me uitvoerig.

Vandaag sprak ik weer met een mama wiens zoon al jaren moet overgeven na het toedienen van Dormicum. En bij het ontwaken van de narcose moet ze zijn wilde gedrag proberen te temperen (zonder succes uiteraard).

Weer hebben we het zonder Dormicum geprobeerd.. 

Na de botox-infiltratie zei de mama me dat ze dit nog nooit had meegemaakt. Na 7 jaren pure angst en terror, overgeven en hysterie, een kalm ontwaken zonder meer.
Ze mocht van haar zoon zelfs 'een tas koffie gaan halen'. Dat was haar nog nooit overkomen.

Ze begreep niet waarom de verpleegkundigen de ouders hierop niet attent maken en dat ze het van een andere mama moet horen.

Zelf weet ik ook niet goed wat nu eigenlijk de voordelen van Dormicum zijn. De nadelen echter zijn alomtegenwoordig.

Ik ben er zeker van dat mij hier iets ontgaat, want ik weet dat niets zonder reden wordt toegediend. 

Bij gelegenheid ga ik hier eens naar polsen. 

Moesten er nog ouders zijn met een similair ontwakingsprobleem na de narcose, laat het maar weten, dan heb ik wat meer om op te steunen.

3 opmerkingen:

 1. Geloof dat het de bedoeling is dat kinderen zonder angst de operatiekamer in gaan, en geen angst krijgen van de omgeving. Hierdoor weten ze ook niks meer van de periode op de OK... Maar idd, ook voor Fenne is het ontwaken uit narcose na dormicum geen lachertje.
  Nu bij SDR geen dormicum gehad, en het ontwaken was nu veel rustiger, ondanks de veel langere en diepere narcose en zwaardere ingreep. Ze was nu op de uitslaapzaal zelfs al grapjes aan 't maken...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste, Ik werk dagelijks op de OK als anesthesie-assistent. Ik kan je uit ervaring vertellen dat slechts een kleine minderheid hysterisch of agressief wakker wordt. Het grote voordeel van Dormicum is niet alleen de amnesie, maar ook de Inductie (het in narcose gaan) gaat veel sneller. Deze inductie duurt langer naarmate het kind ouder wordt.
  Het klopt dat een kleine minderheid agressief wordt van Dormicum, dit effect zie je bij ouderen ook af en toe. Het is dan ook zinvol om de prémedicatie van dormicum achterwege te laten (dus ook in jouw situatie). ( Dormicum werkt net zoals alcohol wat ontremmend, en niet iedereen wordt agressief van alcohol, een kleine minderheid wel)
  Iedereen adviseren dit middel niet te nemen, zou ik echter niet doen aangezien er veel kinderen er wel baat van hebben.
  Het is opvallend dat wanneer er problemen zijn geweest bij een operatie/narcose, deze onderwerpen veel besproken worden, hierdoor lijkt het alsof de frequentie hoog is. Let er voor op dat je de verhalen op internet kritisch leest en relativeert! Dagelijks moeten we op OK veel zogenaamde Indianenverhalen uit de wereld helpen. Het is slim om steeds kritisch te zijn over alle medicatie die ze je kind of jezelf geven!

  Succes met alles wat er nog moet gebeuren, en veel goede moed!
  Mijn vrouw Karolien Deprez volgt jouw blog en vroeg me of ik op dit onderwerp wil reageren. Hopelijk heb je er iets aan en bij vragen help ik je ook graag verder!

  groeten
  Vital Vandesande

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Vital,

  Geweldig bedankt dat je op deze vraag geantwoord hebt. Er moest inderdaad een grondige reden voor zijn en nu kennen we ze. Het is dus niet uitsluitend om de kinderen in een lichte roes te krijgen, het is veel meer.
  Ik ben erg blij met deze informatie.

  Ik vermoed dat ik net toevallig met ouders gesproken heb die net hetzelfde ondergaan hadden met hun kinderen.

  Anderzijds, zelfs al is het percentage mensen die op dormicum reageren erg miniem, na een aantal keren op zo'n manier ontwaken zou het misschien niet verkeerd zijn hen erop attent te maken dat ze dit product waarschijnlijk niet verdragen.

  En daadwerkelijk, als het grootste percentage er zoveel baat bij heeft, is het een waardevolle bijdrage. Dat moest echter zo zijn, anders zou het niet gebruikt worden. Alles heeft een reden.

  Je hebt zeker gelijk als je zegt dat we moeten opletten het verspreiden van informatie. Vooral internet is een bron van indianenverhalen. Zelf moeten we ook altijd opletten dat we er niet trappen :)

  Ik probeer ook met deze blog niet teveel onzin te verkondigen en heb daarom enkele betrokken personen die nauw met deze materie werken de link doorgespeeld. Ik vind het vooral belangrijk dat alles correct is en dat alle partijen er baat bij hebben.
  Er wordt zoveel positiefs voor de CP-patiënten gedaan, dat er zelfs geen woorden meer zijn om het te beschrijven!

  Bedank ook Karolien van mij, ik ben heel blij met dit antwoord!

  BeantwoordenVerwijderen